Czerwone jajka ombre z kokardkami – naturalne barwienie
Kolejna propozycja wielkanocna, czerwone jajka ombre z kokardkami. Jeżeli chcesz zobaczyć jak zrobić niebieskie jajka wejdź TUTAJ.
Jajka mają śliczny pastelowy odcień, wyglądają na bardzo naturalne. Jeżeli chcesz uzyskać jeden kolor, wyjmij wszystkie jajka w tym samym czasie.
Pamiętaj, że jajka w skorupce przechowywane w lodówce muszą być spożyte w ciągu 4 dni.
Lista potrzebnych rzeczy:
- Deska do krojenia,
- Nóż,
- Garnek,
- 4 duże buraki,
- Woda,
- 5 łyżeczek octu,
- Łyżka,
- 6 kaczych jajek (białych),
- Kokardki,
- Wstążki,
- Pistolet na gorąco.
Krok pierwszy
Pokrój buraki, włóż do garnka. Zalej wodą tak, aby zakryć buraki, dodaj octu. Gotuj przez około 1,30 h. W między czasie ugotuj jajka na twardo.
Krok drugi
Odcedź i ostudź wywar. Włóż jajka do środka. Pierwsze jajko wyciągnij po 1 godzinie, drugie po 2 godzinach, trzecie po 3 godzinach, czwarte po 4 godzinach, itd. ( swoje 5 jajko wyciągnęłam po 12, a 6 po 24 godzinach)
Krok trzeci
Przyklej wstążkę w około jajka, a następnie naklej kokardkę (użyj zwykłego kleju lub pistoletu na gorąco).
Wesołych i spokojnych Świąt !