Jak zrobić nakrapiane, wielkanocne jajka ombre w 3 krokach?
Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami, a to oznacza kolejny znakomity okres do kreatywnego wyżycia.
Jedną z najbardziej oczywistych świątecznych dekoracji są jajka więc nie mogłam Was zawieść. Do stworzenia tej stylizacji potrzebujesz głównie naturalnych składników. Pamiętaj, że jajka w skorupce przechowywane w lodówce muszą być spożyte w ciągu 4 dni.
Nakrapiane jajka ombre
Lista potrzebnych rzeczy:
- Deskę do krojenia,
- Nóż,
- Garnek,
- Główkę czerwonej kapusty,
- Wodę,
- 5 łyżeczek octu,
- Łyżkę,
- 6 kaczych jajek (białych),
- Złotą farbę,
- Szczoteczkę do zębów.
Krok pierwszy
Pokrój kapustę, włóż do garnka. Zalej wodą tak, aby zakryć kapustę, dodaj octu. Gotuj przez około 1,30 h. W między czasie ugotuj jajka na twardo.
Krok drugi
Odcedź i ostudź wywar. Włóż jajka do środka. Pierwsze jajko wyciąg po 1 godzinie, drugie po 2 godzinach, trzecie po 3 godzinach, czwarte po 4 godzinach, itd. ( swoje 5 jajko wyciągnęłam po 12, a 6 po 24 godzinach).
Krok trzeci
Rozłóż ręczniki papierowe, aby zabezpieczyć miejsce, na którym pracujesz. Wyciśnij trochę złotej farby, zanurz w niej szczoteczkę do zębów. Palcem napręż włosie w kierunku jajek. W ten sposób uzyskasz złote kropki, kleksy, ciapki.
A tak prezentują się jajka w całej ich okazałości.