Jak zrobić nakrapiane, wielkanocne jajka ombre w 3 krokach?

nakrapiane-wielkanocne-jajka-ombre-3-krokach

Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami, a to oznacza kolejny znakomity okres do kreatywnego wyżycia.

Jedną z najbardziej oczywistych świątecznych dekoracji są jajka więc nie mogłam Was zawieść. Do stworzenia tej stylizacji potrzebujesz głównie naturalnych składników. Pamiętaj, że jajka w skorupce przechowywane w lodówce muszą być spożyte w ciągu 4 dni.

Nakrapiane jajka ombre

 

Lista potrzebnych rzeczy:

  • Deskę do krojenia,
  • Nóż,
  • Garnek,
  • Główkę czerwonej kapusty,
  • Wodę,
  • 5 łyżeczek octu,
  • Łyżkę,
  • 6 kaczych jajek (białych),
  • Złotą farbę,
  • Szczoteczkę do zębów.

 

Krok pierwszy

Pokrój kapustę, włóż do garnka. Zalej wodą tak, aby zakryć kapustę, dodaj octu. Gotuj przez około 1,30 h. W między czasie ugotuj jajka na twardo.

 

galaxy-jajka

Krok drugi

Odcedź i ostudź wywar. Włóż jajka do środka. Pierwsze jajko wyciąg po 1 godzinie, drugie po 2 godzinach, trzecie po 3 godzinach, czwarte po 4 godzinach, itd. ( swoje 5 jajko wyciągnęłam po 12, a 6 po 24 godzinach).

 

ombre-jajka

 

Krok trzeci

Rozłóż ręczniki papierowe, aby zabezpieczyć miejsce, na którym pracujesz. Wyciśnij trochę złotej farby, zanurz w niej szczoteczkę do zębów. Palcem napręż włosie w kierunku jajek. W ten sposób uzyskasz złote kropki, kleksy, ciapki.

 

jajka-ombre

 

 

A tak prezentują się jajka w całej ich okazałości.

 

jajka ombre

Share:

Daria Pieczonka